Gå til hovedindhold

Omsorgstandpleje

Omsorgstandpleje er et visitationstilbud til borgere med tilknytning til plejehjem og lokalcentre.

Indhold

    Ansøgningsskema omsorgstandpleje

    Tilbuddet er til voksne borgere, der, på grund af varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, har behov for hjælp i almindelige daglige funktioner eller pleje og omsorg, og dermed er forhindrede i eller kun med stort besvær kan benytte de almindelige tandplejetilbud.

    Information om omsorgstandpleje

    Omsorgstandplejens personkreds består hovedsageligt af ældre, der modtager alderspension. Grundet begrænset egenomsorg og nedsat funktionsevne har størstedelen af personkredsen et stort behov for personlig og praktisk hjælp i dagligdagen.

    Ældre, der opholder sig i pleje- eller ældrebolig, på plejehjem eller i eget hjem og modtager vidtgående hjælp fra hjemmepleje og hjemmesygepleje, udgør en stor andel af omsorgstandplejens personkreds.

    Derudover består personkredsen af personer med udviklingshæmning og sindslidelse, herunder personer med ophold i midlertidige og varige botilbud, hos hvem der ikke er særlige odontologiske problemer, som kræver et specialiseret tandplejetilbud i specialtandplejen, men hvor personen ikke i tilstrækkeligt omfang er i stand til at benytte de almindelige tandplejetilbud hos praksistandplejen, overvejende på grund af ringe egenomsorg.

    Tilbuddet forudsætter visitation.

    Omsorgstandplejens formål er at:

    • Sikre borgeren så god en tyggefunktion som muligt
    • Holde borgeren smertefri
    • Give borgeren en øget trivsel.

    Behandlingsmæssigt omfatter omsorgstandpleje primært forebyggende, vedligeholdende og nødvendige istandsættelser af tandsættet, såsom:

    • Undersøgelse
    • Tandrensning
    • Fyldninger
    • Protesekorrektioner og protesereparationer
    • Tandudtrækning og hjælp ved akutte problemer.

    Omsorgstandpleje omfatter ikke større behandlinger som kroner, broer, implantater samt behandlinger hvor narkose påkræves.

    Omsorgstandpleje bliver altid givet efter behov. Hvis generne ved behandling er større end den forbedring, der kan opnås, vil der ikke blive behandlet.

    For at blive visiteret til omsorgstandpleje skal ansøgningsskemaet udfyldes og afleveres til Morsø kommune, Att.: Omsorgstandplejen, Jernbanevej 7, 7900 Nykøbing Mors eller sendes vis digitalpost til sikkerpost@morsoe.dk.

    Ansøgningsskemaet findes i den blå boks under billedet.

    Omsorgstandpleje udføres af privatpraktiserende tandlæger, som under sit autorisationsansvar og i det konkrete tilfælde først vurderer borgerens behandlingsbehov og dernæst beslutter, om den tilbudte undersøgelse eller behandling bør foregå på en tandklinik, eller om den fagligt forsvarligt kan foretages i borgerens eget hjem med mobilt udstyr.

    Hvis en borger ikke ønsker at blive transporteret til en tandklinik, skal den ansvarlige tandlæge eller tandplejer orientere om konsekvenser af dette valg, herunder informere om mulige alternative undersøgelser eller behandlinger foretaget i borgerens eget hjem eller konsekvensen af ikke at foretage undersøgelse eller behandling.

    Der er en egenbetaling på 610 kr. (2025) for at være tilknyttet omsorgstandplejen.
    Egenbetalingen pristalsreguleres hvert år og opkræves en gang årligt.

    Borgere, der er tilmeldt ordningen, skal betale egenbetalingen men skal ikke betale for almen tandbehandling derudover.

    Er borger visiteret til omsorgstandpleje, gælder visitering ligeledes til fribefordring, jf. Kvalitetsstandard for fribefordring til læge/speciallæge.

    Er der spørgsmål eller behov for yderligere information, kan Omsorgstandplejen kontaktes - se oplysninger om Morsø Kommunes åbningstider nederst på siden.