Gå til hovedindhold

Invitation til infomøde omkring nyt lovkrav - hvor man går fra 2 til 3 meter bræmmer

Nyt lovkrav betyder at 2m bræmmer udvides til 3 meter langs naturlige vandløb og søer. Vi vil derfor gerne invitere til infomøde 13. august kl. 16-17:30 på Nordic Food College, Mosegårdsvej 10, 7900 Nykøbing Mors.

Indhold

    Baggrund for mødet: 

    Vi er blevet opmærksom på, at der er behov for mere viden om udpegningen af vandløb og søer med 2m bræmmer. Desuden medfører en forestående opdatering af Landbrugsstyrelsens bræmmekortlægning, at flere bræmmebelagte  vandløb og søer kan blive underlagt kontrol.

    Dette kan i yderste konsekvens bevirke, at Landbrugsstyrelsen ved en kontrol finder en overskridelse af 3m bræmmen, hvorefter landbruger sanktioneres i landbrugsstøtten. For at undgå sådanne situationer, ønsker vi en åben og oplysende dialog om bræmmer langs vandløb og søer på Mors.

    Landbrugsstyrelsen har anmodet kommunerne om at indsende et opdateret og retvisende bræmmegrundlag inden udgangen af august 2024. Vi ønsker i den forbindelse, at skabe gennemsigtighed overfor de eksisterende bræmmeudpegninger og de forhold der gør sig gældende i vurderingen af, hvorvidt  bræmmeudpegningen er retvisende.

    I samme omgang vil vi gerne give bredejere mulighed for at frembringe bemærkninger til bræmmeudpegningen, hvis man er uenig i den nuværende bræmmeudpegning. 

    Dagsorden

    • Velkomst og indflyvning
    • Hvad er 2m bræmmen? v/Morsø Kommune – Jacob Bruun
    • Bræmmeudpegning i Morsø Kommune, v/ Morsø Kommune - Jacob Bruun
    • 3m bræmmen og hvad kan den anvendes til, v/Fjordland - Jens Christian Lundgaard
    • Bredejerinddragelse i bræmmeudpegning og den kommende proces, v Morsø Kommune – Jacob Bruun
    • Afslutning

    Nordic Food college vil være vært for en let forplejning under mødet. Meld gerne ind, hvis du ønsker at deltage i mødet. Dette gør du på jdb@morsoe.dk 

    Orientering om 2 og 3-meter bræmmer

    I forbindelse med revisionen af Landbrugsreformen er der opsat nogle krav om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM), som blandt andet omfatter udlægning af en dyrkningsfri bræmme på 3 meter langs naturlige vandløb og søer.

    3m bræmmen omfatter alle arealer, hvor der er 2m bræmme, hvorfor alle bredejere skal være opmærksomme på, om vandløb og søer, som man dyrker ned til, er omfattet af bræmmebestemmelserne. 

    Morsø Kommune ønsker med nærværende info at orientere bredejere om bræmmeudpegningerne i Morsø Kommune samt give mulighed for at indsende bemærkninger hertil, hvis man er uenig i den nuværende udpegning.

    Morsø kommune er, som de resterende kommuner i Danmark, af Landbrugsstyrelsen blevet bedt om at opdatere bræmmeudpegningen ved vandløb og søer. Dette er for at sikre, at de bræmmelag som Landbrugsstyrelsen administrerer efter de kommende år, er retvisende.

    Det er derfor relevant, hvis du som bredejer mener, at bræmmeudpegninger langs dine vandløb eller søer ikke er retvisende, gør opmærksom på dette, så det kan rettes, inden bræmmedata indsendes til Landbrugsstyrelsen, hvis der er fagligt belæg herfor. Morsø Kommune skal indsende opdateret bræmmeudpegning til Landbrugsstyrelsen senest den 31. august 2024. 

    Vandløb og søer med 2m bræmmer i Morsø Kommune kan ses her

    Bræmmebestemmelserne stammer fra vandløbslovens § 69 som blev indført i 1991. Formålet med 2m bræmmer er at sikre afvandingstilstanden af de pågældende vandløb. 

    Det fremgår af Vandløbslovens § 69:

    ”Dyrkning, jordbehandling, plantning, jf. dog § 34, terrænændring, anbringelse af hegn, jf. dog § 29, og opførelse af bygværker i landzone må ikke foretages i en bræmme på 2 m langs åbne, naturlige vandløb og søer. Det samme gælder langs kunstige vandløb og søer, for hvilke der i regler udstedt med hjemmel i § 7, stk. 1, i lov om vandplanlægning er fastsat miljømålet godt økologisk potentiale eller maksimalt økologisk potentiale. Bestemmelsen gælder dog ikke for isolerede søer under 100 m2.”

    De vandløb som er omfattet af 2m bræmmen, er naturlige vandløb. Naturlige skal forstås i et historisk perspektiv, nemlig at der historisk har været en vandvej.

    Kriterierne for at et vandløb er naturligt er, at vandløbet kan findes på gamle kort (f.eks. høje målebordsblade) og/eller at der topografisk er en naturlig vandvej. At vandløbet er reguleret (udrettet mv.) ændrer ikke ved vandløbets status som naturligt.

    Det er Vandløbsmyndigheden (Morsø Kommune), der er myndighed på udpegning af 2m bræmmen.

    Der er ligeledes bræmmer på alle naturlige søer over 100 m2. Naturlige søer skal i denne sammenhæng ses i et historisk perspektiv, ligesom ved de naturlige vandløb. Ved søer omfatter bræmmebestemmelserne også søer, som er etableret med krav om bræmme i landzonetilladelse og/eller som har udviklet et naturligt dyre og plantesamfund (§ 3 beskyttet).

    3m bræmmekravet udspringer af GLM-4 i en seneste Landbrugsreform (CAP). 3m bræmmen er en udyrket bræmme, der har til formål at minimere overfladeudvaskningen af næringssalte fra de dyrkede arealer til vandmiljøet.3m bræmmen gælder alle de steder, hvor der er udpeget 2m bræmmer.

    Landbrugsstyrelsen administrer 3m bræmmen. Overskridelser af 3m bræmmen kan medføre sanktioner ift. landbrugsstøtten.

    For at kommunen kan have tilstrækkelig tid til at gennemgå eventuelle bredejerbemærkninger vedrørende bræmmeudpegningen, skal Morsø Kommune have modtaget bemærkninger fra bredejere senest den 22. august 2024 kl. 12:00.

    Bemærkninger indsendt efter denne dato vil ikke blive håndteret inden den endelige opdatering af bræmmedata i 2024. Bemærkninger skal sendes til jdb@morsoe.dk med overskriften ”Bræmmer” i emnefeltet.

    Bemærkningerne skal indeholde:

    • Kortmateriale der viser den pågældende vandløbstrækning (evt. screenshot fra Morsø Kommune (kortinfo.net))
    • Matrikelnummer og ejerlav på den relevante ejendom hvor vandløbet eller søen er placeret
    • En begrundelse for hvorfor bræmmenudpegningen ikke er retvisende (vandløbet/søen ikke er at betragte som naturlig).

    Samtlige bredejere i Morsø Kommune er inviteret til at deltage i et orienteringsmøde om bræmmer den 13. august 2024.

    Ved mødet, vil Morsø Kommune orientere om de generelle bræmmebestemmelser, hvordan naturlige vandløb vurderes samt besvare generelle spørgsmål angående bræmmerne.

    Hvis der er spørgsmål eller bemærkninger til konkrete bræmmeudpegninger, håndteres disse. Derudover vil Fjordland fortælle om, hvordan 3m bræmmerne kan anvendes i landbrugssammenhæng.