Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Jordflytning fra Køge er mere forurenet end forventet

Kingo Recycling A/S på Mors har modtaget jord fra en virksomhed i Køge Kommune, som var mere forurenet, end hvad der var oplyst af afsender. Det er Køge Kommune, som er ansvarlig for at godkende tilladelsen til at flytte jord fra Køge til Mors.

Indhold

    Morsø Kommune er orienteret om sagen fra Kingo Recycling A/S, og der er lavet sikringstiltag for, at der ikke sker nedsivning til grundvandet.

    Kingo Recycling udviser rettidig omhu

    Det er Kingo Recycling A/S selv, som har igangsat stikprøvekontrol af jorden - og efterfølgende foretaget en grundig analyse, som bekræfter at jorden er mere forurenet, end hvad de har fået oplyst. 

    Rent lovgivningsmæssigt er Kingo Recycling A/S ikke forpligtet til at foretage fornyede analyser af jorden. Her hviler ansvaret for selve prøvetagning og analyser hos virksomheden, som er afsender. I dette tilfælde er det Scanfield. Selve godkendelsen af jordanalyserne foretages af afsender-kommunen, som i dette tilfælde er Køge Kommune.

    Morsø Kommune har i den forbindelse alene ansvar for at føre tilsyn med, om Kingo Recycling A/S overholder deres miljøgodkendelse, når jorden er ankommet til Mors.

    - Jeg er meget utilfreds med at selve situationen er opstået. Til gengæld er jeg er meget tilfreds med, hvordan Kingo har håndteret det indtil videre. De er gået meget længere end, hvad lovgivningen kræver og har været særdeles ansvarlige. De har ekstraordinært foretaget egne jordprøver og analyser, stoppet modtagelsen af jord og igangsat en plan for at håndtere den forurenede jord, fortæller Torben Gregersen, direktør for Børn og Kultur, Teknik og Miljø i Morsø Kommune – og fortsætter:

    - Det er i alles interesse, at der ikke sker nedsivning til grundvandet. Kingo Recycling A/S ved godt, at de har ansvaret, derfor har de også foretaget den nødvendige overdækning af jorden.

    Kommende plan for håndtering af jord

    Jorden som Kingo Recycling A/S har modtaget fra Scanfield skulle oprindeligt bruges til at afrette et område hos Kingo selv, men det område ligger i terræn, og er ikke godkendt til at modtage jord med dette niveau af forurening. Kingo Recycling A/S er i gang med at lave en handlingsplan for flytning af jorden. Enten skal det op på deres sikrede plads, hvor de kan igangsætte en rensningsproces af den forurenede jord, eller også skal det flyttes til et andet godkendt anlæg. Planen skal Morsø Kommune godkende inden det igangsættes.

    For yderligere information, kontakt venligst:

    • Torben Gregersen, direktør for Børn og Kultur, Teknik og Miljø i Morsø Kommune, 2372 0719