Gå til hovedindhold

Mors har flest frivillige i hele landet

Morsø Kommune har landets højeste andel af frivillige. Det viser en ny stor undersøgelse, som har set nærmere på kommunale forskellige i frivilligt arbejde. Hos Frivilligcenter Mors og rundt i kommunen glæder de sig over det flotte resultat, som skal fejres på fredag.

Indhold

    Over 4 ud af 10 mennesker på Mors er frivilligt engageret. Helt præcis er tallet 43,9 procent, og det rækker til en førsteplads blandt de danske kommuner. Til sammenligning er tallet for Københavns Kommune 28,5 procent. 

    Det viser en nyligt offentliggjort undersøgelse fra Syddansk Universitet. Den har set nærmere på forskelle i frivillighed rundt i de danske kommuner.

    Mange at takke for førstepladsen

    Placeringen i toppen af undersøgelsen vækker glæde og stolthed i Morsø Kommune. Blandt andet hos Formand for Udvalget for Børn, Kultur og Turisme, Tore Müller:

    - Det er en flot førsteplads, som vi kan takke en masse mennesker for. Det fortæller også noget om mentaliteten og nærheden her på øen. Vi hjælper hinanden og får utrolige ting til at ske, som er med til at gør Mors til et godt sted at bo og besøge, siger Tore Müller.


    Frivilligcenter er vildt stolt

    Hos Frivilligcenter Mors jubler de over, at Mors kan kalde sig danmarksmester i frivillighed.

    - Jeg havde en fornemmelse af, at vi var ret godt med, for her er altid en stor velvillighed til at give en frivillig hånd. Jeg er vildt stolt på vegne af øen over, at vi er den kommune med den største andel af frivillige. Det er da stort at være en del af et sted, som bidrager med at lette vejen for al den frivillighed, fortæller Lise Kragh Møller, som er leder af Frivilligcenter Mors 


    Tilflytter blev hurtigt frivillig

    En af dem, som har stor glæde af frivilligcenterets hjælp, er Jytte Søndergaard fra Øster Assels. Hun har været en del af frivilligheden på Mors, siden hun flyttede til øen i 1979.


    - Mors har historisk været et kulturelt kraftcenter for frivillighed. Man har skulle gøre det hele selv, og frivilligheden er gået i arv. Da jeg flyttede til øen, var alle frivillige på en eller anden måde, så det blev jeg også hurtigt, siger Jytte Søndergaard og forsætter:


    - Frivilligcenter Mors er en utrolig vigtig del af, at disse traditioner kan forsætte. Her kan det frivillige arbejde få hjælp og spørge om råd, og det villet være svært i dag uden den støtte for mange foreninger.  Da jeg startede som frivillig var det hele meget mere enkelt. Der kommer flere og flere krav, og der er mange ting som kan gøre det besværligt for os ude i foreningerne, så det er godt, at vi har frivilligcenteret.


    Fejres på fredag

    På fredag den 27. september bliver frivilligheden i Danmark fejret under navnet Frivillig Fredag. Det bliver den også hos Frivilligcenter Mors på 3. sal i Holgersgade 7, hvor der holdes Frivillig Fredagsbar fra kl. 16 til 18. Her kan man møde flere af fællesskaberne på Mors, og så skal det også fejres, at Mors ligger i toppen med frivilligheden - alle er velkomne til at kigge forbi.


     FAKTA

    Undersøgelsen er fra Syddansk Universitet (SDU), ’Frivilligt arbejde: Kulturvaneundersøgelsen’. Undersøgelsen er baseret på 57.028 besvarelser, der dækker perioden 2018-23

    Den kan læses her: Frivilligt arbejde: Kulturvaneundersøgelsen (sdu.dk)


    Undersøgelsen viser blandt andet, at især ø-kommuner og landkommuner har mange frivillige, og de store bykommuner udenfor Storkøbenhavn har færre frivillige end landsgennemsnittet.


    Ser man bort fra Bornholm, er der stort set kun kommuner fra Jylland og Fyn på listen over kommuner med flest frivillige. Omvendt ligger de kommuner, der har færrest frivillige, overvejende i Storkøbenhavn og på det øvrige Sjælland.

    Mønstret går igen, hvis man ser mere specifikt på frivillighed inden for idrætsområdet, fritids- og hobbyområdet og kulturområdet.