Husholdningslignende affald
Nu skærpes kravene til affaldssortering for alle virksomheder - uanset branche.
Det betyder i praksis, at ALLE virksomheder skal sortere det husholdningslignende affald - som minimum i 10 fraktioner.
Mange virksomheder har været gode til at sortere og genanvende de lidt større mængder produktionsaffald. Nu skal det husholdningslignende erhvervsaffald også sorteres.
Det betyder i praksis, at alle virksomheder som minimum skal sortere i de samme 10 affaldsfraktioner som hjemme i husholdningen.
Affaldsbeholderne skal mærkes med piktogrammerne:
Husholdningslignende erhvervsaffald er affald, som er frembragt af virksomheder, og som i sammensætning svarer til affald fra private husholdninger.
I praksis betyder det både, at industricontaineren skal sorteres bedre og at det husholdningslignende affald nu også skal sorteres.
Produktions- og husholdningslignende affald må gerne blandes i samme spand og container, hvis materialet er det samme (fx pap, metal, plast). Det eneste krav er, at alt affald sorteres. Uanset hvor på arbejdspladsen, det opstår (fx lager, produktion, kontor eller kantine).
Men det afhænger af virksomhedens aftale med den pågældende affaldsindsamler. Undersøg derfor, om jeres indsamler både tager imod produktions- og husholdningslignende affald, og om der fx er specifikke krav til jeres produktionsaffald, som ikke gør det muligt at blande det med husholdningslignende affald.
Nej, der er som udgangspunkt ikke fastsat en bagatelgrænse i affaldsbekendtgørelsen.
Kommunerne er tilsynsmyndighed, derfor kan Miljøstyrelsen ikke udtale sig om, hvilke krav der er stillet i de pågældende kommuner. Ansvaret for at leve op til kravene om dokumentation ligger dog hos affaldsindsamlerne.
Hvis I har brug for det, kan de fleste affaldsindsamlere give jer et affaldsregnskab, så I også kan holde øje med jeres genanvendelse.
Konsekvenserne ved ikke at sortere korrekt er bødestraf jf. § 79 i Affaldsbekendtgørelsen. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed jf. §79, stk. 2 i Affaldsbekendtgørelsen.
Det er et krav, at såfremt en affaldsbeholder er mærket med et piktogram, skal det være fra det nationale piktogramsystem.
Ved udendørs events er det et krav, at affaldsbeholdere er markeret med piktogrammer.
Miljøstyrelsen anbefaler, at alle andre affaldsbeholdere også er markeret med piktogrammer så sorteringen bliver ensartet og at man møder de samme piktogrammer som hjemme i husstanden, men det er ikke et krav.
Teknik og Miljø
Morsø Kommune
Jernbanevej 7
7900 Nykøbing Mors
teknikogmiljo@morsoe.dk
Telefon: 9970 7000